Allt du behöver veta om onlinekredit

I vissa situationer kan det vara bekvämt med en summa pengar som man kan använda vid behov utan att behöva ta ett stort vanligt lån. Att inte behöva gå direkt till ett fysiskt bankkontor eller ringa direkt till en bank kan också kännas mycket enklare.

Då är onlinekredit något som kan vara intressant att titta på.

låna på nätet

Vad är en onlinekredit?

Ganska precis som det låter som – en kredit som man ansöker om och har tillgång till online. Du får tillgång till ett kreditutrymme hos en långivare och kan nyttja det som du vill. Om du till exempel ansöker om en kredit på 10000 kr så behöver du inte använda hela utrymmet på en gång, utan du kan använda en del och låta resten vara.

Skillnaden mellan onlinekredit och snabblån är just det att du inte får en klumpsumma som du börjar betala ränta och amortering på direkt, utan du betalar bara ränta på det du nyttjar helt enkelt. Du får ett minsta belopp som du ska betala varje månad på det som du har använt på din kredit.

Att tänka på

Som med alla typer av lån måste man vara medveten om saker som ränta, amorteringar och avgifter innan man lånar. Annars kan man försätta sig i en dålig ekonomisk situation. Du måste också uppfylla vissa villkor innan du kan ansöka om onlinekredit:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha en inkomst.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
 • Om du har haft en skuld hos Kronofogden, måste den vara reglerad för minst sex månader sen.

Det här är grundkraven för att de som ger ut onlinekrediter ska kunna känna sig säkra på att du kan betala tillbaka pengarna.

Fördelar med onlinekredit

Det finns några fördelar med att ansöka om en onlinekredit:

 • Det går snabbt och du behöver inte vänta mer än 0-2 dagar innan du kan nyttja en onlinekredit. Om du och långivaren har samma bank så kan du få tillgång till krediten direkt!
 • Det är ganska lätt att få en onlinekredit, lättare än att få ett privatlån beviljat.
 • Det går att få en onlinekredit utan kreditprövning, vilket gör att din kreditvärdighet inte sänks!
 • Om man bara betalar av det man nyttjar av en onlinekredit snabbt så behöver det inte bli ett så dyrt lån.

Nackdelar med onlinekredit

Att låna pengar på ett sånt här sätt kräver att man har tänkt igenom det ordentligt och att man är medveten om både för- och nackdelar. Det här är några nackdelar med onlinekredit man ska tänka på:

 • Det kan bli en väldigt hög ränta. Är det värt det?
 • Avgifter och räntor kan bli väldigt dyrt om man inte betalar av krediten snabbt, därför är det bra om man kan betala av det inom tre månader.

Att ha en buffert på det här sättet med hjälp av en onlinekredit kan kännas tryggt för vissa om något oförutsett skulle hända. Men var noga med att inte låna mer än vad du kan betala tillbaka!