Världens längsta man

Vi människor har alltid fascinerats av extremer. Vi är särskilt förtjusta i extremer och rekord för oss själva som art. Världens längsta man, världens snabbaste kvinna och världens smartaste person är bara några exempel på fascinerande fakta som vi tycker om att läsa om.

Rekord för längd tillhör de mest intressanta och populära. Nummer ett i den här kategorin är självklart “världens längsta man”. Den naturliga frågan är vem som har rekordet och hur många centimeter det handlar om.

Hur lång är världens äldsta man?

Världens längsta man i skrivande stund (2022) är en man vid namn Sultan Kösen som föddes i Turkiet 1982. Han övertog rekordet 2009 när han mätte 246,5 cm i strumplästen. I februari 2011 gjorde Guinness rekordbok en ny mätning och han putsade då sitt eget rekord ytterligare till 251 cm. 

Det var i tioårsåldern som Kösen började växa rejält på längden. Han fortsatte växa onormalt mycket och snabbt ända fram till 2010 då han lade sig under kniven för att stoppa tillväxten.

Vad gör Sultan Kösen på dagarna? Han är lite av en kändis på sociala medier och han gör en hel del publicitet. Det rapporteras också om att han arbetar deltid som lantbrukare för att hjälpa sin familj ekonomiskt.

Vem har rekordet genom alla tider?

Sultan Kösen har onekligen en imponerande längd, men han är faktiskt mer än två decimeter kortare än världens längsta man genom alla tider. 

Robert Pershing Wadlow föddes 1918 i USA. Som nyfödd var han inte särskilt stor, men redan vid fem års ålder mätte han 163 centimeter. Vid åtta års ålder var han längre än sin far och tre år senare nådde han hela två meter.

Wadlow fortsatte att växa ända fram till sin död vid 22 års ålder år 1940. När han dog var han 272 cm lång. En blodförgiftning på grund av ett sår från ett benstöd blev hans baneman. Hade Wadlow överlevt kunde han kanske ha vuxit ytterligare några centimeter eller någon decimeter.

Wadlow har inte bara rekordet som världens längsta människa. Han har också rekordet för världens största händer och världens största fötter. Det är kanske en naturlig följd av hans enorma längd!

Det finns många foton på Wadlow där man kan se skillnaden i längd mellan en rekordlång man och ”vanliga” vuxna. För att få den bästa känslan för Wadlows längd är dock tipset att åka till staden Alton i delstaten Illinois. Här står nämligen en staty i naturlig storlek i brons.

Varför blir vissa personer så långa?

Finns det någon tydlig orsak till Sultan Kösens och Robert Wadlows enorma längd? Precis som för många andra som börjar växa nästan okontrollerat är det hypofysen som ställer till det. Hypofysen är en körtel i hjärnan som bland annat kontrollerar tillväxt.

Om något blir fel i hypofysen, till exempel en tumör, kan kroppen tillverka för mycket tillväxthormon. Det leder till ett tillstånd som kallas akromegali eller gigantism med onormal tillväxt som följd. Lyckligtvis går det numera att operera i hypofysen så att produktionen av tillväxthormon blir normal.

Av den här anledningen kommer Robert Pershing Wadlow med största säkerhet vara världens längsta man i all evighet. Förmodligen är det inte många som lider av akromegali/gigantism som tackar nej till en operation.

Endast 10 personer har varit längre än 2,44 meter

Enligt Guinness rekordbok är det bara tio personer genom historien som har mätt minst 2,44 meter (8 feet) i strumplästen. Det är alltså extremt ovanligt att bli så lång och hypofysen har varit orsaken i varje fall.

Alla på topp 10-listan är män. Frågan är då vem som är världens längsta kvinna i historien? Den längsta nu levande kvinnan heter Rumeysa Gelgi och kommer från Turkiet. Hon är 215 cm lång. Rekordet för alla tider innehas av kinesiskan Zeng Jinlian som 1982 var hela 246,3 cm lång.