Hur räknar man på lån?

Behöver du låna pengar? Då vet du att ett behov finns, men vet du att du har råd att betala av lånet? Det är otroligt viktigt och du ska aldrig låta dig frestas att ta ett lån om du inte tror att du kommer klara av återbetalningen. Du behöver därför räkna på lånet innan du ansöker och det är egentligen flera beräkningar som behöver göras innan du är redo att skicka in din ansökan.

Räkna ut din månadsbudget

Det första du behöver göra är att räkna ut hur din månadsbudget ser ut. Börja med att fylla i dina räkna på låninkomster efter skatt. När detta är gjort är det dags att lista utgifterna. Du kan om du vill dela upp dem i hyra, lån och krediter och övriga utgifter så att du får bättre koll på vad det är som kostar dig mest. När du sedan tar inkomster minus utgifter ser du hur mycket pengar du har kvar varje månad. Det blir då lättare för dig att avgöra om du har råd med de utgifter som ett lån medför.

Räkna ut vad ditt lån kommer att kosta dig

Nästa steg blir förstås att räkna på vad lånet kommer att kosta, både varje månad men även totalt. Om du vill göra det lätt för dig finns det tjänster som är helt kostnadsfria på webben, där du kan fylla i grundläggande data om lånet du tänkt ta och sedan få snabb hjälp att räkna ut månadskostnad och totalkostnad. Du kan naturligtvis även räkna ut det själv på en miniräknare. Du behöver veta hur stort lånet är, hur hög räntan blir och hur lång tid det ska betalas av på. Vet du dessa saker går det relativt enkelt att räkna på lånet. När du har månadskostnaden ser du snabbt om du har råd att betala den summan varje månad utan att det belastar din budget för mycket. Att se vad den totala kostnaden för lånet blir kan också vara nyttigt eftersom du ser hur mycket mer du får betala tillbaka jämfört med den summa du lånar. Du kan då fundera på om du tycker att det hela är rimligt, eller om du anser att räntan är för hög. Om du finner räntan för hög behöver du leta vidare tills du hittar ett mer förmånligt lån. Ibland kan det räcka med att du letar vidare bland de långivare som finns, men ibland kan det hända att du behöver förbättra dina egna förutsättningar innan du kan erbjudas ett lån med lägre ränta.

Därför är det viktigt att räkna

Att du räknar på lån innan du ansöker är verkligen oerhört viktigt. Annars riskerar du dels att bli sittandeslut på pengar låna med ett lån som du inte klarar att betala tillbaka men du riskerar även att välja helt fel långivare. Med tanke på hur stor konkurrensen bland långivarna är idag är det givetvis onödigt att välja en långivare som erbjuder lån med allt för hög ränta. Då är det bättre att urvalsprocessen får ta lite längre tid och att du hittar ett bra lån med bra ränta.