Vad är blancolån?

Blancolån är kanske den allra vanligaste typen av lån och du har säkert kommit i kontakt med den här typen av lån vid ett flertal tillfällen. Även om du själv kanske inte har tagit något blancolån så känner du garanterat andra som gjort det och du har troligen sett en hel del reklam från långivare som erbjuder dessa lån. Kanske har du till och med fått hem reklam med lånerbjudande i brevlådan. Om du inte tidigare har tagit ett lån så kanske du är osäker på om blancolån är ett bra alternativ och du vill säkert veta mer om vad blancolån egentligen är.

Lån utan krav på säkerhet

Ett blancolån är ett lån där ingen säkerhet krävs. Du belånar med andra ord inte någon egendom utankunskap om lan du lånar pengar direkt från långivaren och denne har ingen säkerhet för att lånet betalas tillbaka. Eftersom ingen säkerhet finns är räntan högre på lånet än på exempelvis bolån där bostaden fungerar som säkerhet. Räntan på ett blancolån kan variera från strax över 2 % och upp till 20 %. Faktum är att vissa blancolån av typen snabblån till och med har högre ränta än så.

Fördelen med blancolån är att vem som helst har möjligheten att ansöka och bli beviljad ett sådant, oberoende av om man äger några fastigheter, fordon eller andra värdesaker. Naturligtvis krävs att du har en inkomst och en stabil månadsbudget för att du ska kunna få låna, men säkerhet krävs alltså inte.

Lån till vad som helst

Med blancolån är det fritt för dig som låntagare att disponera pengarna i stort sett hur du vill. Du kanske har hittat en bil på Blocket som du vill köpa och då kan ett blancolån användas till detta. Kanske ska du genomgå en plastikoperation i estetiskt syfte och då kan också ett lån utan säkerhet vara exakt vad du söker. Blancolånblancolån till bil kan också vara mindre lån på några tusenlappar som kan användas till att betala en tandläkarräkning eller en faktura från veterinären. Storleken på de här lånen varierar rejält och användningsområdet likaså. Det ställs vanligtvis inte speciellt många frågor när du ansöker om ett blancolån och banken lägger ingen större värdering i vad du har tänkt använda pengarna till även om du får välja bland några olika alternativ i ansökan. Det är därför viktigt att du själv tänker efter en extra gång innan du bestämmer dig för att låna.

Enkel ansökan

Det finns många företag som erbjuder blancolån och processen för att ansöka om lån kan skilja sig åt lite beroende på vilken långivare du valt att vända dig till. Allt fler erbjuder dock en digital process där du fyller i ett formulär på webben där du berättar hur mycket du vill låna och på hur lång tid samt uppger lite grundläggande information om dig själv och din ekonomi. Nästa steg blir vanligtvis att du signerar med bank-id, varpå en kreditupplysning inhämtas. Det hela går snabbt och är enkelt och många blancolån betalas också ut inom loppet av några dagar. Detta gör att blancolån uppskattas av väldigt många.